En diktafon – det er da noget kun læger bruger, ikke?

By | november 11, 2017

Nej, en diktafon er ikke kun noget læger bruger. Rigtig mange andre kan også med stor fordel bruge diktafon. På samme måde er en diktafon eller ikke længere kun sådan en mindre gammeldags kassettebåndoptager, som kan optage hvad man siger. Advokater, journalister og studerende er blandt de mange andre, som kan have stor glæde af en diktafon. Og en diktafon er alt fra en lille fiks håndholdt digital optager til en USB-diktafon – der fås i dag oven i købet headsets til diktering, så man kan diktere på farten.

Men hvad er egentlig lige det smarte ved at diktere i stedet for bare med det samme at skrive ned? Der er mange fordele ved at diktere. For nogen kan der ligge en økonomisk fordel i at lade en medarbejder, som er langt hurtigere til at skrive, om at skrive. Har man en medarbejder i sin virksomhed, som er ’hurtigere med ti-finger-systemet’ end den, der bestemmer, hvad der skal skrives, så er det jo en økonomisk fordel at lade den ene indtale, hvad den anden skal skrive… For andre handler det om tid. Er man leder i en mindre virksomhed og har rigtig meget at lave, men vitterligt gerne vil sende et ugentligt eller månedligt nyhedsbrev ud. Så kan man bruge 5 minutter på at indtale indholdet i nyhedsbrevet og lade andre om at formulere det. Endnu andre kan have stor glæde af at indtale to-do lister til sig selv eller andre på diktafon.

Men hvor i alverden kom det med de studerende fra? Studiemetoder kan være mange ting og forskellige mennesker fungerer på forskellige måder i forhold til indlæring. Nogen studerende vil med fordel kunne bruge en diktafon som værktøj til ide-generering eller brainstorming. At lave en disposition over sin opgave, inden man skriver den, vil også med fordel kunne gøres ved at indtale den til sig selv. Med en refleksion eller konklusion gælder det samme. Det er naturligvis ikke alle, der kan fungere med denne slags værktøjer eller arbejdsgange – men for nogen vil det føles som en befrielse at kunne begynde skrivearbejde på denne måde.