Man kan næsten ikke åbne en avis, reklame eller tænde for TV\’et uden mindst et par gange om dagen at blive præsenteret for muligheden for hurtigt at låne penge.
Om man ønsker at købe ny bil, båd eller computer er der næsten ikke grænser for hvor hurtigt et kviklån kan formidles.
Men hvordan kan det lade sig gøre så hurtigt og er det nu seriøst hvis det går hurtigt?
Lovgivningsmæssigt er der heldigvis en række krav der skal opfyldes før man må låne penge ud, bl.a. må man ikke tage en ublu høj rente – det man også kalder åger rente.
Det faktum at det går hurtigt, betyder som regel også at der er tale om et dyrt lån – så det man især skal være opmærksom på er ÅOP – Årlig Omkostninger i Procent.
Hvis et lån går hurtigt er det eneste man ofte skriver under på ofte at man ikke er registreret som dårlig betaler, samt at man har en fast månedlig indtægt.
Så man kan sige at det er på tro og love – det er nok de færreste der en lørdag i FONA lige står med lønsedler fra de sidste 6 måneder i baglommen, men man skriver så i stedet under på at man har en fast månedlig indkomst.
Låneformidleren tjekker som om man er registreret i et af registrene for sårlige betalere. Og er man ikke det har man i løbet af 10-15 minutter fået sig et kviklån – på kan man tage hjem med sit nye 50″ TV.
Sådanne lån typer er hurtige – men renten er som regel også tårnhøje. 20-28 % er ikke ualmindelige.
Grunden til de høje renter er at dem der låner pengene ud har en større risiko end f.eks. en bank som kender dig og din økonomi til bunds.
De har simpelthen foretaget nogle beregninger, hvor de kalkulerer med at f.eks. 10-20 % af deres kunder har/vil få problemer med at betale deres afdrag – og de penge skal jo så tjenes hjem på andre kunder.
Der er ingen tvivl om at hurtige lån, leje aftaler, kontokorts ordninger er populære – det er ofte et impulskøb der gør at folk føler at de simpelthen bare MÅ have sig en ny computer eller et TV – og det skal bare være NU!
Så kigger de måske på at det \”jo kun koster få hundrede om måneden og de penge har de jo i budgettet. Desværre kigger man måske ikke på at få hundrede kroner kan blive til rigtig mange penge på 5-6 år.
Vælger man et hurtigt lån med en lang tilbagebetalingsperiode, risikerer man at det produkt man i sin tid købte for længst er afgået ved døden – men at man fortsat mangler at betale det ud.
Et af de bedste eksempler er nok computere – køber du en ny computer føles den sløv efter 1 år, er gammel efter 2 år og nærmest antikvarisk forældet efter 3 år – så det vil nok være ambitiøst at vælge en finansiering på 5-6 år.
Når så hurtige lån ofte er dyre lån, hvorfor vælger folk dem så?
Impulskøb er nok en vigtig årsag – man vil helst have en ny computer med hjem med det samme, så man kan more sig resten af weekenden, i stedet for at skulle vente en hel uge og måske have møde med sin bank.
Nogle har måske en i forvejen anstrengt økonomi og har en idé om at banken ikke syntes de har lyst til at låne en flere penge – så kan det virke fristende at få et hurtigt lån uden alt for mange nærgående og ubehagelige spørgsmål om ens økonomi.
Uanset hvad der måtte være grunden, så er der ingen tvivl om at det kun er en selv der kommer til at betale – så man snyder altså ikke sin bank – kun en selv. Hos credita.dk kan du få en oversigt over lån penge nu steder.
Har man en nogenlunde økonomi men har samlet lidt klatgæld rundt omkring, er det en god idé at tale med sin bank om at få samlet al sin gæld hos dem og på den måde få den dyre klatgæld afhændet.
Hurtige lån er næsten altid dyre lån – så inden man falder for fristelsen så er det godt at tænke sig om en ekstra gang. Det produkt man overvejer at købe findes måske endda billigere i en anden butik.
Man skal også huske at forretningen der tilbyder dig en finansieringsløsning, får en ganske pæn provision hver gang de får en kunde på en finansieringsløsning.
Så nemt og hurtigt er bestemt ikke altid det samme som godt og billigt.